Du er her: Maihaugen: Hva Skjer?: Kalender

Mai 2015

27.05

Maihaugsalen

Norsk Litteraturfestival - 4 FORFATTERE OG 1 BAND

Forfattermøter med Erlend Loe, Linnéa Myhre, Ingvar Ambjørnsen og Hans Olav Lahlum, og musikalsk innslag.

27.05 - 29.05

Omvisning i Bjørnstjerne Bjørnsons hjem

27.05 - 31.05

Poetisk hagevandring

Hver dag under Litteraturfestivalen tar vi dere med på en vandring i Sigrid Undsets hage, der hennes liv med blomstene har fokus. Fra kl. 13.30 - 14.15

27.05

Fascismens forgreiningar

I snart femti år har Kjartan Fløgstad vore ein leiande figur i både det litterære og det ideologiske ordskiftet i Noreg. Han har skrive romanar, reiseskildringar, lyrikk og dramatikk, og blir rekna for å vere ein av våre fremste essayistar. I hans siste roman Magdalenafjorden møter vi tre gåtefulle kvinner som prega og sjølve blei livsfarleg merka av tida dei levde i.
28.05

Møt mora di

Våre litterære formødrer

Vi har mange usynlege litterære formødrer. Fleire kvinner som var aktive som forfattarar, omsetjarar og kritikarar hundre år tilbake, er stort sett gløymde i dag. Når vi går til dei historiske kjeldene, til dømes avisene og bibliotekskatalogane, dukkar dei opp att i store mengder. Forskarar frå prosjektet «HERA TravellingTexTs 1790-1914″ vil fortelje om nokre av desse norske og utanlandske formødrene som påverka europeisk kultur.

 

28.05

Kjære Amalie, Camilla og Sigrid

Hvordan er forholdet dagens forfattere har til sine litterære formødre? Er det beundring, forargelse, undring eller likegyldighet de møter dem med? Vi har invitert tre forfattere til å skrive brev til henholdsvis Amalie Skram, Camilla Collett og Sigrid Undset. Hør hva Kjersti A. Skomsvold har på hjertet i sin personlige henvendelse til Skram, Mona Høvring til Collett og Thorvald Steen til Undset.
28.05

Maihaugsalen

Norsk Litteraturfestival - LITTERÆR FESTAFTEN

VI feirer litteraturen med en festaften viet litteratur i verdensklasse.
Margaret Atwood, Sara Stridsberg, Vigdis Hjorth og Mathias Eick Trio!

29.05

Undset-forelesningen

Foredragsholder er filolog, forfatter og forlegger Sverre Mørkhagen. Temaet hans er «Sigrid Undset, krigen og årene i Amerika». Sverre Mørkhagen vil snakke om så vel Undsets utsatte stilling etter tyskernes okkupasjon som flukten og oppholdet i Amerika. Mørkhagen har nettopp avsluttet tredje bind i et verk om den norske utvandringen til Amerika. Han har tidligere skrevet boka Kristins verden. Om norsk middelalder på Kristin Lavransdatters tid.

30.05

Omvisning i Bjørnstjerne Bjørnsons hjem

30.05

Stalltrevet

Hamsun og Hitler

Boka Knut Hamsun. Reisen til Hitler beskriver hvordan møtet mellom Adolf Hitler og Knut Hamsun 26. juni 1943 utviklet seg til en katastrofe. Tore Rem har undersøkt forholdet mellom kunst og politikk, og kultur og nazisme i sin dokumentarbok, som fikk Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne i 2014.
30.05

Dandy eller litterært geni?

Hvordan har forfattere ønsket å fremstille seg selv gjennom tidene? Forfatterportretter har vært en viktig del av litteraturhistorien fra boktrykkerkunstens første hundreår til i dag. Bildene har både inngått i verkene og levd sine egne liv. I Nasjonalbibliotekets samling finnes norske forfatterportretter fra 1600-tallets populære Dorothe Engelbretsdatter og fram til i dag. Her er historien om hvordan forfatterne har blitt fremstilt visuelt gjennom århundrene og hvordan de har fremstilt seg selv, fra kobberstikk og fotografi til facebook.
30.05

Maihaugsalen

Norsk Litteraturfestival - URFRAMFØRING: STORE HVITE BOK

I 2015 fyller Egil Kapstad 75 år og Jan Erik Vold kan markere sitt 50-årsjubileum som forfatter!
Norsk Litteraturfestival feirer begivenhetene med en urframføring av bestillingsverket Store hvite bok.

31.05 - 19.06

Maihaugen

Dagsprogram forsommer

Oversikt over daglig program i perioden 31. mai - 21. juni 2015.

31.05

Maihaugen

Familiedag. Tjolahopp, tjolahei!

Søndag 31. mai kl. 12.00-15.00: Innholdsrik familiedag i samarbeid med Litteraturfestivalen. Bli med på en hyllest av Astrid Lindgren og en feiring av Pippi som fyller 70 år!

31.05

Omvisning i Bjørnstjerne Bjørnsons hjem

31.05

Sigrid Undset og blomstene

Sigrid Undset levde med blomster i stuer og hage og i alt hun skrev – i romaner, noveller, artikler, essays og brev. Hun malte blomstene og naturen med ord. Messel Forlag har i samarbeid med Bjerkebæk laget en bok om Sigrid Undsets liv med blomster. Utdragene fra Undsets tekster følges av Morten Bruns vakre fotografier av blomster og vekster i hagen og i stuene på Bjerkebæk gjennom hele året. Boklansering med enkel servering.

31.05

Floratorium

Å skape litteratur med utgangspunkt i botanikken, er noe forfattere har gjort i alle tider. For Sigrid Undset ble blomster eksistens. Og få andre forfattere evner å anvende botaniske bilder og avtrykk i skjønnlitteraturen gjennom like borende personkarakteristikker som henne. Fra hun var ganske liten av, streifet hun blant annet omkring i omegnen av Kristiania om sommeren og botaniserte.

Hvordan bruke kalenderen

Velg bare måned  for en oversikt over store hendelser hele måneden.

Velg både måned og dato for oversikt over tilbudet en enkelt dag.